24 Mart 2024 Pazar

DEM PARTİ MÜŞAHİDİ OL!

 

İYİ BİR MÜŞAHİT NE YAPSA DAHA İYİ OLUR

 

İyi bir müşahit “müşahede altında olan ülkenin” tarihi seçiminde görev alacak sandık kurulu üyesi dışında bir gözlemcisidir. Sandık kurulu üyesi olmayan tüm seçmenler müşahit olabilirler.

31 Mart Pazar günü sabahı, saat 05:00'dan gece 24’ü aşan bir maraton koşusunun kahramanları en önemli seçiminde görev alacak bu Müşahitlerdir.

Tüm müşahitler, MHP-AKP-OHAL ülkesinin son günü olan Cumartesi günü, sabah erkenden kalkacak ve  sonraki tarihi güne hazırlanacak. Sonraki günün akşamında güzel bir haber almanın umudunu büyütecek şekilde iyi bir gün geçirecek. Erken uyuyup sonraki gün adil bir seçimin olması için huzurlu bir uykuyu çekecekler J.

UYUMADAN ÖNCE; MÜŞAHİDİN ÇANTASI HAZIRLANMIŞ OLMALI; ÇANTA’DA;

1- Kimlik Kartı (NüfusCüzdanı,Ehliyet,Pasaport vb.) Belgeleri,

2- Seçmen Bilgi Kâğıdı,

3- Sandık Görevlileri El Kitapçığı,

4- Sandık Kurulu üyesi ise görevli olduğuna dair resmi yazı

5- Sadece Müşahit ise müşahit kartı,

6- Tükenmez kalem ve Not almak için bloknot ve a4 kağıdı

7- Şikayet ve İtiraz için hazırlanmış dilekçe örnekleri[1],

8- Oruçlu değilse bir günlük su, sandviç, peçete, vb. ihtiyaçları veya oruçlu ise iftar hazırlığı,

9- Ağrı kesici, vb. kullanılan ilaçlar varsa alınmalıdır. 

10-Şarj edilmiş bir akıllı cep telefonu ve şarj aleti, (Cep Telefonuna Sandık Takip Sistemi indirilip pilot uygulama yapılmalıdır)

11-Parti ilçe örgütü, Okul Sorumlusu, Avukat ve diğer müşahitlerin iletişim bilgilerinin olduğu bir not,

12-22 Yıllık AKP iktidarının “hatıralarını” (Soma’dan Roboskiye, Özgecandan Pozantıya, Uğur Kaymazdan Berkine… Yoksulluktan  İşsizliğe… )

En geç 05:00’te sandığının çevresinde olacak. Sandık başkanı ve diğer sandık kurulu üyeleri, okul sorumlusu/itiraza yetkili kişileri ile tanışacak, kendisi sandık kurulu üyesi ise yerini alacak, sadece müşahitse gelmeyen sandık kurulu üyesi varsa onun yerine talip olacak, o da olmadıysa sadece iyi bir müşahit olarak günü tamamlayacak J

İyi bir müşahit; iyilik ile kötülük arasındaki düzeltici cetveldir. Müşahit; bir “gözlemci” olarak 4 şeyi ayırır.

1- Kim seçmen kim değil,

2- Hangi zarf geçerli hangisi değil,

3- Hangi pusula geçerli hangisi değil,

4- Hangi tutanak geçerli hangisi değil.

Günün sonunda bu 4 güzel ayırımın geçerli olanlarının tutanağının alınması için sandık kurulunu gözlemler. Sandık çevresinde gözlemci olan müşahit usulsüz oy kullanımını önleyebilmek amacıyla sandık kurulunun kimlik, cep telefonu, imza attırma ve mühürleme, oy kullandırma (sadece engellilerde 1 yardımcı kapalı alana girebilir onun dışında sadece oy kullanan kapalı alana girer.) işlemlerini izler. Bir usulsüzlük tespiti olursa “sandık kurulu başkanına” kibarca ve sözlü olarak iletir.

Müşahit ve/veya Sandık Kurulu üyesi; sandıklarda oy verme işlemi bittikten sonra sandık tutanaklarının tamamının toplanması işi bitene kadar görevinde devam eder. 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLAN 30 İLDE MÜŞAHİTİN MUTLAKA AMA MUTLAKA ALMASI GEREKEN TUTANAK 3 TANEDİR. ÖRNEĞİN VAN VE İLÇELERİNDE,

HER MÜŞAHİT 3 ADET FARKLI TUTANAK ALMALIDIR. 

1) VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANI SANDIK SONUÇ TUTANAĞI

2) İLÇE BELEDİYE BAŞKANI SANDIK SONUÇ TUTANAĞI

3) İLÇE BELEDİYE MECLİSİ SANDIK SONUÇ TUTANAĞI,

 

UNUTMAYINIZ; ELİNİZDE ISLAK İMZALI TUTAĞI BULUNMAYAN SANDIĞA İTİRAZ EDEMEZSİNİZ.

MÜŞAHİT SANDIĞI İÇİN ALDIĞI BU ISLAK İMZALI VE DOĞRU TUTANAKLARI OKUL SORUMLUSUNA İLETMELİ, OKUL SORUMLUSU YOKSA/ULAŞAMIYORSA PARTİ İLÇE BİNASINA GÖTÜRMELİDİR.

OYLAR İLÇE SEÇİM KURULUNA GİDERKEN BİR-İKİ SANDIK KURULU ÜYESİ VEYA MÜŞAHİT SANDIK KURULU BAŞKANINA EŞLİK ETMELİDİR.

SEÇİM GECESİNDE GÜVENİLİR KAYNAKLARDAN GELENLER DIŞINDA HİÇBİR HABERİN DİKKATE ALINMAMASI VE HERKESİN GÖREVİ TAMAMLANANA KADAR YERİNDEN AYRILMAMASI GEREKLİDİR. 


ÖNCEKİ SEÇİMLERDE YALAN HABERCİLİĞİ KANITLANMIŞ KANALLAR HER ZAMAN TAKİP EDİLMEMELİ AMA SEÇİM AKŞAMI ÖZELLİKLE TAKİP EDİLMEMELİ.

1-  OY KULLANMADAN ÖNCE YAPILACAKLAR

NOT: BU İŞLEMLER SABAH SAAT 07:00'DEN ÖNCE BİTİRİLMİŞ OLMALI

·       Ant içme,  

·       Sandığı hazırlama,

·       Kapalı oy kullanma yerinin hazırlanma, 

·       Başkan ve memur üyenin getirdiği torbanın içinden çıkanları (onaylı seçmen listesi, zarf, mühür, pusula tutanak, vb.) saymak ve tutanağa bağlamak,

·       ZARFLARI  MÜHÜRLEMEK

·       PUSULALARI MÜHÜRLEMEK

 

2- OY KULLANILIRKEN SAYIM AŞAMASINA KADAR YAPILACAKLAR

·       Seçmen listesinde adı olmayan kişiler ancak görevli olduklarını gösterir belge ile (142 Belgesi) oy kullanabilir. Bu kişilerin de adı ve kimlik bilgileri oy kullanan listesine eklenir. İmzaları alınır. OY KULLANMAK İÇİN BU BELGEYİ SANDIK KURULUNA BIRAKMASI VE BİR DAHA ALMAMASI GEREKİR.

·       Kimlik kontrolünün yapılıp yapılmadığını gözlemlemek,

·       Cep telefonu vb. araçların alınıp alınmadığını kontrol etmek.

·       Engellilerin oy kullanımına yardım eden kişinin hep aynı kişi olmasını engellemek,

·       Okuma yazma bilmeyen kişilere açıklama yapan başkanın objektif davranıp davranmadığını kontrol etmek.

·       Sabah 07:00'den önce ve akşam 16:00'dAn sonra oy kullanılmasını engellemek GEREKİR. (saat 16:00 itibariyle sandık önünde sıra varsa sıradakilerin kimlikleri toplanır ve oy kullandırılır. Kimlikler toplandıktan sonra gelenlere oy kullandırılmaz.)

·       Oy kullanma süresi dolduktan sonra sandık kapatılır.

·       KullanılMAyan zarf,

·       KullanılMAyan pusula,

·       Mühür,

·       Diğer resmi oy kullanma malzemelerinin kaç adet kaldığı SAYIM YAPILARAK TUTANAĞA BAĞLANIR VE GÜVENLİ BİR YERE KALDIRILIR

·       Sayıma uygun bir alan belirlenir. 

·       Çeteleler hazırlanır.

·       Sandık kurulundan kimlerin "çetele tutacağı belirlenir"

·       Sayımın nasıl yapılacağı üzerinde "hem fikir olunup işe öyle başlanmalı." ÖNCE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, SONRA İLÇE BELEDİYE BAŞKANI, DAHA SONRA İLÇE BELEDİYE MECLİSİ OY PUSULALARI SAYILACAK EN SON MUHTARLIK SAYIMI YAPILACAKTIR.

 

3- SAYIM VE DÖKÜM AŞAMASI NASIL OLACAK

·       Sayım ve Döküm kamuoyuna, müşahitlere ve seçmenlere açık yapılır. 

·       Önce zarflar sayılır ve geçersiz zarf varsa sayısı ile birlikte tutanağa bu durum işlenir. Geçersiz zarflar güvenlik bir yere konur.

·       Oy kullanan kişi sayısı kadar veya altında geçerli zarf belirlendikten sonra zarfların içerisindeki pusulalar çıkarılır ve pusulalar TÜRLERİNE GÖRE AYRIŞTIRILIR.

·       SAYIMINA BAŞLANAN PUSULALAR SAYILIRKEN DİĞERLERİ GÜVENLİ BİR YERE ALINIR. 

·       Önce BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI PUSULALARI için sayım yapılır. Sayım bitince ıslak imzalı sonuç tutanağı hazırlanıp müşahitlere bir örneği verilir.

·       Daha sonra iLÇE BELEDİYE BAŞKANLIĞI PUSULALARI  için sayım yapılır.  Islak imzalı sonuç tutanağı hazırlanıp müşahitlere verilir. 

·       Daha sonra iLÇE BELEDİYE MECLİSİ PUSULALARI  için sayım yapılır.  Islak imzalı sonuç tutanağı hazırlanıp müşahitlere verilir. 

·       Geçersiz zarf ve geçersiz pusula sayısı mutlaka tutanakta tutarlı bir şekilde gösterilmelidir. 

·       SAYIM DÖKÜM İŞLEMİ BİTTİKTEN SONRA ISLAK İMZALI VE ORİJİNAL SANDIK SONUÇ TUTANAKLARI  okul sorumlularına yoksa ilçe parti yöneticilerine iletilmelidir. 

 

İYİ BİR MÜŞAHİT HALKIN İRADESİNİN SİGORTASIDIR. SİGORTA KRİZ ÇIKTIĞINDA ÇÖZÜME YARIYORSA SİGORTADIR. MÜŞAHİTLER KANUNİ HAK VE YETKİLERİNİ BİLMELİ VE KİBARLIĞI ELDEN BIRAKMADAN SEÇİMLERİN ADİL GEÇMESİ İÇİN ELİNDEN GELEN HERŞEYİ YAPMALIDIR.

İyi Bir Müşahit veya sandık kurulu üyesinin GÖRMESİ/BİLMESİ gereken başlıklar; MÜŞAHİT SADECE GÖZLEMLER, SANDIK KURULU ÜYESİ HEM GÖZLEMLER HEM DE YAPAR. 

  


Öne Çıkan Yayın

DEM PARTİ MÜŞAHİDİ OL!

  İYİ BİR MÜŞAHİT NE YAPSA DAHA İYİ OLUR   İyi bir müşahit “müşahede altında olan ülkenin” tarihi seçiminde görev alacak sandık kurulu üyesi...