10 Nisan 2017 Pazartesi

Muhafazakar İhraçlar da Hayır Diyor

20 Temmuz 2016 Tarihinden bu yana sadece KHK'ler kapsamında işinden edilen ihraç sayısı 110.971 olduğu söyleniyor. Resmi açıklamalar da bu sayının 100 binlerin üzerinde olduğu yönünde. Bu sayıya açığa alınanlar da dahil değil. Ayrıca kapatılan üniversiteler, medya kuruluşları, kayyum atanan belediyeler ve özel işletmelerden işten atılanlar bu sayıya dahil değil. Nasıl değerlendirilse değerlendirilsin milyonlara varan sayıda mağdurun olduğu bu hukuksuz sürece ihraçların nasıl tepki vereceği tam olarak bilinmemektedir. Birçok ihraç edilen kişi referandum konusunda genel fikrini açıklamaktan çekinmektedir. Bu kapsam da ihraç edilenlerin görüşlerini derlemek amacıyla ihraçların en kolay örgütlenebildiği alan olan sosyal medya grupları üzerinden yapılan "bir ankete" 35 binden fazla üyeli gruplar olmasına rağmen bin kişiye yakın katılım gösterilmiştir. Bu nedenle aşağıda açıklayacağımız sonuçlar ihraçların genelinin görüşü olarak okunmamalıdır. Ancak katılım gösterenlerin görüşleri dikkatle değerlendirilmelidir. 

Ankete katılanların;

% 90,8'i açıkça hayır diyeceğini, % 3'ü ise Evet diyeceğini deklere etmiştir. Bu kapsamda ihraç edilenlerin 1. derece yakın ve akrabalarının eğiliminin de % 89,5 oranında Hayır yönünde olduğu ifade edilmiştir. Yakınlar içerisinde Evet oranı 6,5'e yükselmektedir.



Ankete katılan ihraç edilenlerin % 40,8'i 1 Kasım Seçimlerinde AKP'ye, %22,1'i MHP'ye, 18,7'si HDP'ye ve % 11,9'u CHP'ye  oy vermiştir. 


Bu pazar seçim olması halinde oy verecekleri partileri ise şöyle belirtmişlerdir. % 52,4 CHP, % 18,1 HDP ve 15,7 oranında Diğer Partiler oy verecektir. Saadet Partisi oy oranı % 8,3'e yükselirken AKP ve MHP seçmeninin CHP'ye yöneldiği görülmüştür. 

İhraç edilenlerin % 63'ü kendisini Muhafazakar-Milliyetçi olarak tanımlarken % 15,5'i"Solcuyum-Sosyalistim", % 9,6'sı ise Sosyal demokratım demiştir. Katılımcıların % 6,2'si kendisini Atatürkçü olarak ifade etmiştir. 






Ankete katılanların % 45,5'i öğretmenlikten, % 23,4'ü Polis/Asker ve % 31,1'i diğer  memurlar olduklarını belirtmişlerdir.

İşsiz, güvencesiz, dışlanmış bırakılan ihraçların referandum tutumu hayır yönünde görünmektedir. İhraçların maruz kaldığı hukuksuzluk ve sosyal dışlanmanın nedeni olarak referandumun evet cephesini gördükleri ortaya çıkmaktadır. Siyasal iktidar 110.971 kişiyi işsiz bırakmış ama sadece 918 kişiyi işine döndürmüştür. Bir ay içinde kurulacak denilen OHAL komisyonunun aday adayları bile belirli değildir. 4 aydır OHAL Komisyonu kurulacak diyorlar ama daha kurulmadı. Yüzbinlerce kişiyi işsiz bırakarak milyonlarca kişiyi güvencesiz, yoksul, dışlanmış bırakan siyasal iktidar hak arama yolu olarak tek bir mahkemeyi gösterememiştir. Olağan hukukun dışına çıkarak ihraç ettirdiği yurttaşların ve yakınlarının hayır yönünde eğilim göstemesi doğal bir sonuçtur. İhraçların baskın çoğunluğu hayır diyecektir. 














Hiç yorum yok:

Öne Çıkan Yayın

DEM PARTİ MÜŞAHİDİ OL!

  İYİ BİR MÜŞAHİT NE YAPSA DAHA İYİ OLUR   İyi bir müşahit “müşahede altında olan ülkenin” tarihi seçiminde görev alacak sandık kurulu üyesi...