22 Nisan 2017 Cumartesi

OHAL Komisyonun Kurulması Bu Kadar Sürdüyse...

110.971 kişiyi düşüncesizce ve hukuka aykırı bir şekilde tamamen hukuk dışı siyasi/idari bir tasarrufla işten hızlı bir şekilde atan siyasal iktidar 3 Aydır 7 kişilik OHAL komisyonunu kuramadı. OHAL'i bir yıla çıkaran düzenleme 19 Nisan tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Bu hal devam ettiği sürece olağan hukuka hasret bir ülke olarak kalmaya devam edeceğiz. Komisyonun kendisi de OHAL kurumu olduğu için baştan tartışmalı bir oluşum olmasına rağmen kurulmasının  bile 3 ay sürmesi konuya yaklaşımı da göstermektedir. 

685 sayılı KHK ile OHAL inceleme komisyonunun kurulması 23 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. 7 kişilik olan komisyon; Başbakanlık tarafından kurulacak sekretarya tarafından desteklenecek bir mekanizmayı öngörüyordu. "7 kişilik oluşacak komisyonun üyelerinin 3’ü Başbakanlık tarafından, 1 tanesi Adalet Bakanlığı tarafından, 1 tanesi İçişleri Bakanlığı tarafından, 2 tanesi de yargı mensupları arasından belirlenecek" diye belirtilen düzenleme hala uygulanmamıştır. Yüzbinlerce hak ihlalinin inceleneceği varsayımıyla bu 7 kişinin nasıl bir örgütsel destekle inceleme yapacağı bilinmemektedir. 

Adalet Bakanı B. Bozdağ 19 Mart 2017 Tarihinde “Bu hafta kurulacak” demişti komisyon için[1].  Avrupa Konseyi’nin denetleme sürecine yeniden alınmamak amacıyla kurulduğu ifade edilen “Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun” üyelerinin belirlenmesi için 1 aylık süre koşulu koyan KHK’ye hükümetin kendisi uymadı. Kararname 23 Ocak’ta çıkartıldı ancak kurulacağı söylenen Komisyon kağıt üstünde kaldı; binası, görev yapacak isimler, sekretaryası hâlâ oluşmadı. Bozdağ’ın bir haftası üzerinden bir ay geçtikten sonra bu sefer Başbakan B. Yıldırım bir açıklama yaptı dün[2]. Yıldırım “bugünlerde” dediği atamaları yapacaklarını ifade etmiş. 10 aydır işsiz, güçsüz, sosyal dışlanmaya maruz kalmış binlerce insan hakkında bu kadar keyfi davranılmasının sonu ne zaman gelecek, bilinmemektedir.

OHAL’i sonsuza kadar uzatmak dışındaki seçenek olağan hukuka hızla dönüp bu hukuksuzluklara neden olanlara açık yargı yolu ile hesap sormaktır. OHAL komisyonun sadece kurulması 3-4 ayı aldıysa yüzbinlerce mağduriyetin yaşandığı bu durumu 7 kişilik bir komisyona havale etmek toplumsal maliyeti arttırmak dışında hiçbir işe yaramayacaktır. “Geciken adalet, adalet değildir.” Bu kapsamda hızlıca yapılması gerekenler şöyle ifade edilebilir.

1-    Yasa yoluyla KHK’ler iptal edilmelidir. Yasanın kapsamı için taslak metin ve destek için lütfen linki[3] tıklayıp görüş ve destek veriniz.
2-    Mademki OHAL Komisyonu inceleme yapacak ve bu iş uzun sürecek, insanlar yıllarca yaptıkları gibi işlerine devam etsinler veya görev gerektiriyorsa açığa alınsınlar “inceleme ve soruşturma süreçleri yasaya uygun” yapılsın ve süreç sonunda gerektiriyorsa işten atılsın.
3-    İşe iade edilen 918 kişi için hangi komisyonlar işletildiği kamuoyuna açıklansın.

Bu seçenekler dışında sadece kurulması 3-4 ayı geçmiş olan 7 kişilik komisyonun adil bir süreç işleteceğini beklemek, ... 








Hiç yorum yok:

Öne Çıkan Yayın

DEM PARTİ MÜŞAHİDİ OL!

  İYİ BİR MÜŞAHİT NE YAPSA DAHA İYİ OLUR   İyi bir müşahit “müşahede altında olan ülkenin” tarihi seçiminde görev alacak sandık kurulu üyesi...