12 Ocak 2018 Cuma

İHRAÇTAN İADE EDİLEN 3.790 KİŞİ 392,2 MİLYON TAZMİNAT ALACAK

3.790 KİŞİNİN HAKSIZ YERE İHRAÇ EDİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI ŞİMDİLİK.
ALACAKLARI  TAZMİNAT 392 MİLYON. 

HANİ HATA ORANI % 1'İN ALTINDAYDI DEMEK LAZIM AMA İNSAN OLANA HATIRLATMA YAPILIR. BU HUKUKSUZLUK İÇERİSİNDE TUTARLILIK ARAMAK BAŞLI BAŞINA BİR TUTARSIZLIK OLUR. 
Bir Cuma sabahı daha KHK ile uyandık. Yine hukuksuz bir şekilde işten atılanların olduğu “olağan bir sabaha.”

Ancak 697 Sayılı KHK’de bir ilk var. İlk defa ihraç edilenlerin listesi iade edilenlerin listesinden az. Bu KHK dahil iade edilen toplam kişi sayısı 3.790 kişi oldu.
Yazıyla : “ÜçBinYediYüzDoksan”, Bu kişilere ödenecek maddi tazminat ise 
392, 2 Milyon TL... Bu kişilerin manevi kayıpları ise asla tazmin edilecek boyutlarda değil. Bu zararın sorumlusu kim: AKP, fatura kime çıkıyor: Halka... 392,2 milyon tazminat halktan toplanan vergilerle ödenecek. 


Türkiye’de birçok ilçenin nüfusundan daha fazla olan bu sayı bugüne kadar iade edilenlerin sayısı.
3.790 kişi, OHAL KHK’leri ile yıllardır çalıştıkları işlerinden sorgusuz, sualsiz bir gece ansızın atıldılar. Ve bugün ortaya çıkan gerçek şu ki: bu kişilerin herhangi bir “iltisak vb. iddia edilen saçmalıklar” durumu yokmuş. Açıkça hukuka aykırı olan ihraçların yüksek tazminatlarla topluma mal olacağı açıktır. 
Demek ki “kanunsuz suç ve ceza olmaz”, “suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu değildir” “masumiyet karinesi” “suç ve cezanın şahsiliği” gibi bin yılların birikimi ile ortaya çıkan ilkeler büyük bir hakikate denk düşmektedir. İnsanların yaşamına mal olan (Ki en az 43 kişi bu OHAL KHK’leri nedeniyle intihar etmiştir.[1]) ihraç etme işlemleri binlercesinin  haksız ihraç edilmesi şeklinde de olmuş.
Binlerce kişinin haksız yere ihraç edildiği bu ihraç KHK’leri hakkında daha önce % 1 Bile hata yok diyen[2] Hükümet yetkililerinin  şimdilik % 226 oranında yanıldıkları ortaya çıkmıştır. % 1 bile yok dedikleri oran şimdilik % 3,3 oldu. Yerel seçimlere doğru bu yanılgı ve haksızlık oranı daha da artacaktır.
3.790 kişinin bir yılı aşan sürelerle yaşadığı travma, maddi ve manevi kayıplar ve gördükleri “sistematik sosyal zulüm” sayılara ve oranlara indirgenemez. Açıkça hukuk dışı olan bu ihraç uygulamaları gün gelecek tamamen iptal edilmek zorunda kalacak. Ancak bu arada toplumsal yaşam zarar görecektir.
Sadece bugün iade edilen 540 öğretmenin başta öğrencileri ve aileleri olmak üzere onları tanıyan herkes de mağdur edilmiştir. 2 yıldır 540 sınıf bu saçma sapan KHK’ler yüzünden boş yere boş kalmıştır. Biz biliyoruz ki iade edilmeyen binlerce öğretmen de gün gelecek iade edilmek zorunda kalınacaktır. Çünkü hukuksuzluğun ve zulmün bir sonu vardır.
3.790 kişiye ödenen maddi tazminatın boyutu şimdilik yaklaşık olarak 392,3 Milyon civarındadır.[3] Gün geçtikçe bu milyonlarca tazminatı daha da artacaktır. Geçen süreçte binlerce kişinin kamu hizmeti sunumundan el çektirilmiş olmasının maliyeti bir yana iade edilen ihraçlara ödenen tazminat da halkın vergileridir. Yani siyasal iktidarın haksız hukuksuz ihraç uygulamasının faturası halka çıkarılmıştır. 

İHRAÇLARDA % 1 HATA YOK DİYENLERE  HATIRLATMA. HATA ORANI ŞİMDİLİK % 3,3... TOPLUMDAN ÖZÜR DİLEYECEK MİSİNİZ?
  • Ortaya çıkmıştır ki OHAL hukuka, topluma ve emeğe zararlıdır. 
  • İşsizlik, yoksulluk, adaletsizlik ve ölümü çoğaltan bir OHAL’le karşı karşıyayız.
  • Bu nedenle toplum bütün kesimleriyle OHAL’e karşıdır. Çünkü fatura halka kesilmektedir. 
  • OHAL derhal kaldırılmalıdır veya uzatılacaksa referandumla uzatılmasına karar verilmelidir. 
  • Tüm OHAL KHK’leri derhal TBMM onayına sunulup yargı denetimine açılmalıdır. 
  • İhraç KHK’leri meclis genel kurulunda ret edilmelidir.
  • OHAL komisyonu lağvedilip tüm idare mahkemelerine başvuru yolu açılmalıdır.


Hiç yorum yok:

Öne Çıkan Yayın

DEM PARTİ MÜŞAHİDİ OL!

  İYİ BİR MÜŞAHİT NE YAPSA DAHA İYİ OLUR   İyi bir müşahit “müşahede altında olan ülkenin” tarihi seçiminde görev alacak sandık kurulu üyesi...