31 Ocak 2017 Salı

UZUN SÜRELİ NEET, NİNJA OLUR ÇIKAR...

GENÇLİĞİN “NEET[1] SORUNU” “NİNJALAŞMAYA” YOL AÇAR

İşgücü piyasası kıyaslamaları için ILO’nun önerdiği 17 göstergeden[2] biri değil NEET. Daha çok OECD kıyaslamalarında kullanılan bu kavram, 2014 Ocak döneminden bu yana TÜİK hanehalkı işgücü anketleri kapsamında Türkiye için de üretilmektedir. NEET, NE İŞTE NE DE EĞİTİMDE OLMAYAN GENÇLERİN konumunu açıklamak için kullanılan bu terim, genç nüfus oranı görece daha yüksek ülkelerde daha önemli bir hal almaktadır. OECD verilerine göre Türkiye, NEET "Not in Employment or Training" değeri en yüksek üye ülkelerden biri görünümündedir. 

Kaynak: OECD

Ne işte ne de eğitimde olmayan gençler ya iş arayışında ya da işgücü piyasası dışındadır. Bu konumda gelecek kuşakları oluşturan gençlerin gerekli önlemler alınmaması durumunda hızlıca NİNJA[3]’laştığı (No income, no job, no asset= mealen Gelir yok, iş yok, elde avuçta bişiy yok:) söylenebilir. Türkiye’de NEET olarak ifade edilebilecek NİNJA potansiyeli ne kadardır? OECD ve TÜİK verilerinin ortak yönü, kadın ve erkek NEET oranları arasında çok ciddi fark bulunmaktadır.  
Türkiye NEET Oranları (2014-2016 Ekim)
Kaynak:TÜİK Ekim Dönemi verisidir.

15-24 yaş aralığında olan her 100 kadından 34,2'si NEET iken bu oran erkeklerde 14,6'dır. Aynı yaş grubu için erkek istihdam oranı 44,4, iken kadın istihdam oranı 22,8'dir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle özellikle lise üstü eğitime katılımda kadın katılımın daha düşük olduğu bilinmektedir. Yani NEET oranı yüksek olan kadınların hem işte hem de eğitimde olma oranı haliyle daha düşük olmaktadır.

Ne işte, ne eğitimde değiller bu gençler, nerelerdeler? Ya işsiz, ya da işgücü piyasasının dışındalar. Gençlerde işsizlik oranı Ekim dönemi itibariyle 21,2'ye yükselmiştir. Kadınlar da bu oran % 27,1'dir. Eğitimde olmayan bu gençlerin mezuniyet durumlarına göre dağılımlarına bakıldığında durumun kadınlar yönüyle vahimliği daha da netleşiyor.  

Cinsiyet ve Eğitim Durumuna Göre NEET, Ekim 2016 TÜİK,
Kısaca NEET ve NİNJA konumu kadınlarda daha yoğun görülmektedir. İşsiz, eğitimsiz ve gelirsiz bir yaşamın kadınlar için uzun süreli yapısal adaletsizliklerle örülü bir toplum oluşturması olağandır. Kadınlara yönelik iş, eğitim ve istihdam imkanlarının daha çoklaştırılması bu aradaki makası kısa sürede kapatamaz. Yapısal bir adalet arayışı daha köklü toplumsal cinsiyet eşitliği ile olabilir. 





[1] “Neither in employment nor in education or training rate”
[3] 2008 Krizinde ABD’de borçlarını ödeyemeyediği için varlıklarına el konulan ve işsiz kalanlar için kullanılan bir kavram

Hiç yorum yok:

Öne Çıkan Yayın

DEM PARTİ MÜŞAHİDİ OL!

  İYİ BİR MÜŞAHİT NE YAPSA DAHA İYİ OLUR   İyi bir müşahit “müşahede altında olan ülkenin” tarihi seçiminde görev alacak sandık kurulu üyesi...