6 Temmuz 2017 Perşembe

SAMSUN İŞKUR'DA MOBİNGCİ MÜDÜRÜN KAMUYA MALİYETİ 5.000 TL


Samsun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü bünyesinde iş ve meslek danışmanı kadrosunda görev yapmakta olan Büro Emekçileri Sendikası üyesi bir çalışan, iş yerinde maruz kaldığı mobbing nedeniyle açmış olduğumuz davada haklı bulundu. Büro Emekçileri Sendikası Genel Merkezinin açıklamasına göre mahkeme, üyeleri olan Uğur Uzun'un mobinge maruz kaldığını delilleriyle kabul etti ve mobingci müdürün mobingi nedeniyle İŞKUR'u tazminat ödeme yaptırımı ile cezalandırdı.

Samsun 1. İdare Mahkemesi, 2015/1095 E. Sayılı dosyada yaptığı yargılama soncunda 07.03.2017 tarihinde verdiği kararda sendika üyesinin işyerinde mobbing, ayrımcılık ve psikolojik taciz nedeniyle zarar gördüğü tespitiyle davanın kabulüne karar vermiştir. Davanın sonucunda faiz ve diğer giderler hariç mobing nedeniyle sorumlu kamu kuruluşu olan İŞKUR'a 5.000 (yazıyla beş bin) Türk Lirası tazminat kararı alınmıştır. 

Yasa gereği söz konusu tazminatın mobingci müdüre rücu edilmesi imkanı bulunmaktadır. İdarenin bu tazminatı mobingci müdüre rücu edip etmeyeceği kamu emekçilerince merakla beklenmektedir. Kamu kurumlarında mobing durumunda tazminat kararı verilmesi hallerinde "rücu" işleminin etik gereği olması gerekmektedir. Çünkü kişisel bir bilgi/mevzuat eksikliği ve psikolojik bireysel durumlar nedeniyle gerçekleşen mobing eyleminin idarece finanse edilmesi doğru değildir. Mobing tazminatları mobingcilere rücu edilmelidir. Bu tazminatın, sorumlu personele aktarılmaması durumunda özellikle kifayetsiz yöneticilerin mobingi desteklemiş olacaktır. Kararın ayrıntıları aşağıdadır... 



Bu tazminat vergilerimizle ödenirse haksızlıktır. mobingçiye rücu edilirse azdır... Yine haksızlığın ve zorbalığın tespiti için tarihi bir karardır. Kararın alınmasında emeği geçenlere teşekkür ederiz. Mobing suçunun azalması için bu tazminatların faillere rücu edilmesi kanunen zorunlu hale getirilmelidir.  

Hiç yorum yok:

Öne Çıkan Yayın

DEM PARTİ MÜŞAHİDİ OL!

  İYİ BİR MÜŞAHİT NE YAPSA DAHA İYİ OLUR   İyi bir müşahit “müşahede altında olan ülkenin” tarihi seçiminde görev alacak sandık kurulu üyesi...