19 Aralık 2017 Salı

AKP'nin TAŞERONA KADRO UYDURMASI YENİ BİR İHRAÇ YÖNTEMİ Mİ?

AKP, kendisi sorun haline getirdiği bir konuda "çözüm bulmaya" çalışmaktadır. Kamuda taşeron çalışma istisnai bir durumken, AKP her üç kamu çalışanından birini taşerona dönüştürmüştür. Temel hedefi tüm kamu emekçilerini taşerona çevirmek olan iktidar tam da gündem değişikliğine ihtiyaç duyarken 600 gündür kullandığı "kadro uydurmasına" sardırmış durumda.

Kamuda kadrolu çalışmayı tasfiye etmeye çalışan AKP, taşerona kadro verir mi?
Verirse nasıl birşey olur bu kadro?
Kıdem tazminatı haklarını korunur mu?
"Gerçek" sendikalara üye olabilirler mi?
Toplu sözleşme ve grev hakları olacak mı?
Ücret artışları enflasyona rağmen ne kadar olacak?
Şirket "elemanı" olmaktan kurtulmuş olacaklar mı?

Bu sorular çoğaltılabilir. Ancak 150.000 kamu emekçisini, bir yılda hukuka aykırı bir şekilde işsiz bırakmış "yasa-kanun önemli değil" diyen bir iktidarla karşı karşıyayız. "İdarenin her türlü eylem ve işlemleri yargı yoluna açıktır" diyen ihlal bir anayasa ve ihlal edilmiş bir meclis iç tüzüğü varken bu sorular az bile kalmaktadır.

Taşarona Kadro UYDURMASI da çok yakında açığa çıkacak.
Bu, yeni bir AKP ihraç oyunudur.
Binlerce kişi sınav, güvenlik soruşturması, (yani yeterince referansı ! olmayışı) nedeniyle işsiz bırakılacak.

Kamudaki bütçe açıklarını azaltmak,
işsizleri yeniden kendisine yedeklemek
ve tabiki reel ücretleri düşürmek için yaklaşık bir milyon kişinin ekmeği üzerinden pazarlık yapan bir iktidar var.
Üç seçimdir kullandığı "kadro" yalanı ortaya çıkmıştır ki bu memuriyet anlamında bilinen kadro değildir.

ZATEN ONLARCA YILDIR KAMUDA ESASLI İŞLERİ YAPMIŞ ONBİNLERCE EMEKÇİ TAŞERON SİSTEMİ NEDENİYLE MAĞDUR OLMUŞTUR. SÖZ KONUSU MAĞDURİYETİN ŞARTSIZ, SINAVSIZ GİDERİLMESİ GEREKMEKTEDİR. AKP'NİN KADRO UYDURMASI OLMAZSA DAHİ BU KİŞİLERİN KAMUDA ÇALIŞMA HAKKI ZATEN VAR VE ZATEN YILLARI AŞKINDIR ÇALIŞIYORLAR.

Gelelim sınav meselesine; AKP döneminde "mülakat değil liyakat diye" ısrar eden Biz'ler biliyoruz ki AKP kamudaki tüm sınavlarda adil olmayan birçok uygulamaya imza atmıştır. AKP'nin birçoğu yargı kararıyla iptal edilen mülakat ve sınav listesi kabarıktır. Bu gerçek bir yana zaten çalışan kişilere bir de sınav elemesi yapmak; yeniden AKP'den "referans" bulma işidir.

Taşerona elbette kadro verilmelidir. Ama AKP'nin emekçiler lehine bir şey yapmasının olasılığı göz önünde bulundurularak yaklaşılmalıdır. Aksi takdirde binlerce taşeron işsiz kalırken "kadro verdik" adı altında yılların kazanılmış hakları gasp edilebilir. AKP'nin bu konuda geçmişteki "referansları" çoktur. Özelleştirme pratiklerinden tutun şimdilerde seçim dönemlerinin vazgeçilmezi olan TYP uygulaması emekçilere lütuf olarak sunulan "diş kiralarıdır".


Hiç yorum yok:

Öne Çıkan Yayın

DEM PARTİ MÜŞAHİDİ OL!

  İYİ BİR MÜŞAHİT NE YAPSA DAHA İYİ OLUR   İyi bir müşahit “müşahede altında olan ülkenin” tarihi seçiminde görev alacak sandık kurulu üyesi...